..... “Wahai Tuhanku, ilhamkan daku supaya tetap mensyukuri akan nikmatMu yang engkau kurniakannya kepadaku dan kepada dua ibubapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk kedalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadaMu, dan sesungguhny...a aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadaMu)” (Al-Ahqaf 46:15)

Friday, December 31, 2010

Pra Sekolah

Alhamdulillah...

 Hari khamis lepas... 30.12.2010... telah diadakan pra sekolah... tujuannya supaya guru2 dan para pelajar dapat menyediakan kelas masing2 utk sessi pembelajaran yang akan bermula padahari isnin nanti.

Setiap guru kelas harus memastikan kerusi meja pelajar dan guru cukup untuk kelas masing2. Dismaping itu... kelas juga mesti bersih dr segala habuk dan sawang... tingkap juga tidak terkecuali.... mesti bebas drp habuk.

Pagi tuuu... aku dengan penuh bersemangat pi ke sekolah... yelah excited nak jumpa ngan students...butvery sad story here... depa sorang pun tak datang... haish!... camno gini?... nak angkat kerusi meja sorang2 ke?...

Students sekolah tu sememangnya sangatlah ramai... dan memang ada students yg tak dak buat apa... dok merewang jer sana sini... tapi bila nak mintak tolong... mak aih... susahnyalah nak mintak tolong ngan bebudak sekarang nih...

Tapi bila fikirkan balik... memang tak patut pun nak mintak tolong ngan bebudak lain... sebab depa tu adik2... takkan adik2 kena siapkan kerusi meja utk seniors?... utk students form six?....memang tak patut pun... nak jadi cerita... buka kelas aku saja yg students tak datang... ada lagi 3 kelas yg kosong... tinggal guru kelas jer yang tercongok dok tunggu bebudak ni datang...

At last aku decided... alah... sapu jelah kelas nih...soooo... terkodek2 aku sapu kelas tu sowang-sowang diri... bila ada students kelas lain yg lalu kot tepi kelas tuuuu... depa pun pelik sebab cikgu doksapu sampah sorang2... walhal kelas2 lain cthnya kelas form 4 & form 5 penuh students... walaupun tak semua students hadir but at leasts kelas depa tu... ada ramai yang datang...

Dah siap sapu and susun meja bagi cukup ngan ahli kelas... terus tutup pintu... tingkap?.. tak lappun... tunggu depa lap sendiri hari isnin nanti... tak kuasa nak tlg buatkan semua... ni pun dah cukup baik dah ni... bila dah siap... aku pi check kelas sebelah plak...

wakakaka... nampaknya bukan aku sorang jer yg dok sapu kelas sorang2... rupanya kak Fazi pun dok sapu sorang2 gak... hishs... betul lah kami ni cikgu yg rajin dan jenis tak banyak cakap... huahuhahua... puji diri sendiri selepas penat sapu sampah....

Napelah agaknya depa pakat tak mai sekolah ni?... rasa nya dah diberitahu sebelum cuti hari tu... kes ni sememangnya tak patut berlaku for form six students...memalukan... lepas sembang ngan kak fazi... jumpa lak ngan penyelia form six...Nida... 'Nida... I dah beres dah sapu sampah... kerusi meja pun cukup but tingkap I tak lap pun... tunggu depa lap sendiri nanti..'... report utk kejadian td.... nasib penyelia kata ok...kalu tak... tak leh lah nak balik awal... hehehe...

Anyway... yang tu bukan lah nak marah sangat pun... yang aku nak marah sangatnya... ada sorang budak ni bila kita nak mintak tolong... terus dia lariiiiii... hah... siaplah... aku dah mark dah budak tu... muka jer 'cun'... but perangai... hampeh... sib baik bukan budak kelas sains... kelas aliran biasa... maknanya tak kan ada chance lah aku nak mengajar dia... heh... tak tau lah.... produk sekarang dah semakin kurang sikap positif... nanti anak2 kita esok camne lah agaknya...

By the way... time tables baru dah dapat dah... i like it very much... suka sangat2... tak stress langsung... walaupun jadual sementara... kalau lepas ni tukarjadual baru pun I dah tak kisah dah... dah banyak dah pengalam ditendang kesana kemari nih... tak hilang dah kesan emo tu... dah malas dah nak emo pasal jadual...ikut suka lah nak bagi subjek apa pun... dah tak nak stress-stress lagi... ajar jer seadanya...

If dapat kelas belakang kita ajar cara kelas belakang... tak yah nak high expectation sangat... dah malas dah nak berlakon jd garang... nak buat homework buat... tak nak buat sudah...janji kerja ku siap... satu lagi... tahun ni jumpa lagi ngan budak2 4K5... la ni depa 5K5... but bukan masa maths... masa library.... wah... syoknyaaaaa... tak yah ngajar depa... boleh ajak sembang jer ngan depa... teringat masa ngajar depa dulu.... 20 minutes tu kira paling lama lah depa boleh belajar... kalau lebih drp tu siap lah... depa dah malas dah nak belajar... nak surun salin jawapan pun tak nak... but.... depa tu baik sangat... cuma lemah jer... adajugak yg teruk tapi yg teruk tu last2 depa dah malas dah nak datang sekolah...

Agak2 nanti bila dapat jadual yg baru kena ajar apa lagi ya???... kalu ikut yg sekarang ni... physics form six and physics 5S3 (yang ni dah memang tetap dan berpencen dah)... PJ utk 4 kelas form 3 dan library utk 5K5.... ohhhh... bahagia sungguh jadual... tang PJ pulak.... PJ form 3 ada tajuk sofbol... yes... I sukaaaaa....

Hmmmm.... ntah apa2 lah T'cer nih membebel... buang tebiat ke apa... heheheh.... saje merelease kan tension yg ada sebelum start ngajar... wokeyyyyy.... see you sooonnnnn....

Saturday, December 11, 2010

My best friend @ my boy friend @ my hubby @ my Papa

Entry kali ni is specially dedicated to my loving hubby... sempena ulang tahun kami yang ke s.e.p.u.l.u.h.

Masih ada 17 hari lagi... genaplah 10 tahun ikatan perkahwinan yang telah kita jalinkan.

Semoga kita sekeluarga hidup aman + damai + bahagia + sihat + saling cinta menyintai + saling sayang menyayangi + ambil berat + saling menerima kekurangan + saling menerima kelebihan + saling menyokong + saling setia + saling merindui + kekal sehingga ke hujung nyawa... amin... Kalu boleh umi nak jd macam Bonda... pergi dalam dakapan suami tercinta... aik... tak mau sedih2... Dan doaku juga semoga anak2 kita membesar dengan sihat + bahagia + cukup makan pakai + cukup kasih sayang + membesar menjadi anak yang salih dan salihah + berjaya dunia dan akhirat + anak2 yang berjasa kepada orang tua + menghormati yang lebih tua + penuh sopan santun + pandai dalam pelajaran duniawi dan rohani + ... dan segala2nya yang baik lah...
Walaupun sempena ulang tahun kali ini kita akan terpisah... mudah-mudahan hati kita tak akan terpisah... abadi sentiasa... bersama selamanya...
Dear papa:  
Tiada yang lain selain dirimu 
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu 
Cinta ini untuk dirimu 
Rasa ini untukmu
Hanya kerna kau yang cukup indah 
Untuk dimiliki dan untuk dicintai...  

  Cinta antara kita tiada penghalangnya 
walau akhir usia ku menyinta dirimu...  
ku kan berjanji menyinta mu sayang...  
tiada ku cinta selain dirimu 
ku ingin bersama dgnmu selamanya 
walaupun sehingga ke akhir nyawa
  ku kan menyinta dirimu  
sehingga ke akhir waktu... 
Cinta antara kita tiada penghalangnya 
walau akhir usia ku menyinta dirimu... 
ku kan berjanji menyinta mu sayang...  

cehhhh!... lamanya tak jiwang2 gini... dah dekat 10 tahun dah... sejak dah kawin ni... dah kureng sikit jiwang2... tak macam masa bercinta dulu... opssss!... malu-malu...
Papa and anak-anak adalah segala-galanya bagi Umi... kasih + sayang + cinta Umi ... Mudah-mudahan semuanya berjalan lancar dan dengan izin yang maha Esa kita akan kekal bahagia selama-lamanya... amin...

S.E.P.U.L.U.H

SEPULUH...
Sepuluh tahun sudah....
Pejam celik-pejam celik... dah masuk sepuluh tahun dah aku berpijak di bumi Pendang ini...


Cepat sungguh masa berlalu... tak terasa... daripada mengandungkan anak yang sulung... hinggalah bilangan anak dah masuk empat... lama nyaaaa... tapi memang tak terasa...

Sememangnya sayang sangat nak tinggalkan SMKP... banyak bende yang dah aku dapat sepanjang berkhidmat disini...

Hari tu... ada jugak isi borang utk pindah... but tak dapat... tak dak rezeki lagi... but... banyak nya but... suami ku dpt pindah...

Mungkin dah tiba masanya utk ku berdikari sepenuhnya... insya Allah akan ada rezeki utk ku kembali ke Kelantan... doa banyak2... amin... ntah bila lah agaknya... be strong... be strong... orang lain boleh takkan aku tak boleh... cabaran itu best sebenarnya...

Nampaknya rezeki ku masih lagi di bumi Pendang... alhamdulillah...

Tapi yang sedihnya... masa tengah packing baju utk pindah rumah... terasa sebak sangat bila lipat baju suami... terpaksa packing asing2... masuk beg asing2... sedihnya... kenapa beg asing2?... sebabnya... sekarang ni kami dok kuarters guru... so... bila hubby dpt pindah... kami satu family pun kenalah pindah keluar dr kuarters tu... nasib baik dah dapat rumah... rumah pun dekat jer ngan sekolah so... insya Allah tak lah teruk sangat nak uruskan anak2 sorang diri...

Happy but sedih...
permulaan tahun yang begitu mencabar buatku... application ku kena reject sebab aku ada kontrak form six... lima tahun beb... ayok!... lama tu...nasib baik bakinya hanya masih ada 2 tahun jer lagi...

Semoga semuanya berjalan lancar... amin... nak menulis pun fikiran bercelaru... banyak bende yg nak dituliskan kat sini... tapi tak tahu nak tulis yang mana satu dulu...

Doaku semoga anak2 akan 'behave'... dan faham keadaan Uminya yang keseorangan... dan semoga Papa akan sentiasa ingat kan kami dan sentiasa merindui kami dikejauhan ini... uik... jiwanglah pulak...

Okey lah next time kita sembang lagi... sekarang ni busy nak pindah and busy nak marking paper... bye...

Monday, September 20, 2010

Dapur and wardrobe...



Rumah dah hampir siap... tapi... keluasan dapur kureng memuaskan hati... bahagian wet kitchen terasa sempit... eleh... berlagak... padahal rumah yang sekarang ni pun dapurnya sempit jer...



Tapi dah alang-alang rumah sendiri mestilah nak puas hati kan? Hajat hati nak luaskan bahagian dapur... and nak bubuh kitchen kabinet yang terkini lah kononya... Dah jenuh survey... kebanyakan yang berkenan hasil drp syarikat yang terletak di luar Kelantan... yang kat kelantan pulak terhad... dlm internet ada beberapa buah aje...

Nampaknya kenalah buat recce bila cuti2 nanti... nak kena gi kedai demi kedai... jenuh jugak tu... dalam khayalan nih... nak buat kitchen kabinet... nak buat wardrobe... nak buat bahagian family untuk anak2 tgk tv... nak beli perabot... nak pasang floor kat living room & master bedroom... nak tempah curtain... wah.... banyaknya angan-angan... fulus nya ada ko?...

Maunya nak kena sediakan ribu2 gitu... manalah ku nak korek itu duit... tapi tak pe... kalu ada rezeki bolehlah buat... kalau tak... guna dulu mana yang ada... jimat gitu...

Banyak sungguh rancangan... nak kena roboh satu dinding dapur... nak buat landscape kat depan rumah... nak tambah porch... apa lagi yaa??? hajat hati nak renovate toilet gak... kalu ada yang nak sponser pun best gak nih...

Kat manalah nak cari kedai yang berpatutan kat Kelantan nih... ada banyak kedai... cuma tak tau yang mana paling best... jom-jom... kita cari kedai...

Tuesday, August 24, 2010

Arina Ashar

Salam...

Hari ini genaplah 5 tahun usia Arina...


Nak celebrate camne yaa???... tak pelah nanti balik sekolah umi beli kan kek... nak beli hadiah apa ya???... tak de idea... haaa... kita buat popia kegemaran ina... mesti Ina suka kan?


Ada surprise untuk Ina... tunggu ya sayang...


Hah... sekarang Ina dah besar... Ina dah tak leh jadi bos lagi dah... sebab kat rumah kita ada bos baru sekarang... hikhikhik... bos kecik... pengganti Ina... sape lagi kalau bukan Amzar...

Last year sambut birthday Ina kat rumah Mama Oman... tapi tahun ni buat kat rumah kita jelah yaa...sebab kebetulan tarikh kali ni tak de cuti... tak pe ... buta kat rumah jer pun tak pe... tak de masalah...

Doa umi semoga anak manja umi ni menjadi anak yang baik... anak yang soleh... anak yang taat kepada ibu bapanya... anak yang taat kepada agamanya... dan segala-galanya yang baik-baik belaka... tamaknya umi diaaaaa....umi sayang sangat kat Arina muchuk umiiii.... you're my angle sayang...

Salam sayang yang teramat sayang from umi & papa & kakak & engoh & amzar...


 Okay... kek dah belii... ni dia kek Ina...

Ina seronok sangat dapat kek sampai lupa nak tanya hadiah... nasib baik...sebab umi tak beli lagi hadiah untuk Ina.. hihihi...



birthday girl with her cake...

Dpat kek pun seronok bukan main lagi... walaupun kek kecik jer...

Misi umi seterusnya... cari hadiah untuk ina.... love ina... manja musyuk umi...




Thursday, August 12, 2010

Nota-nota lower six

Chapter 1 : Physical quantities and unit

Chapter 1 : Vector

Chapter 1 : Errors

Chapter 2 : Rectilinear motion

Chapter 2 : Projectile

Chapter 5 : Circular Motion

Formula list for form six

Sunday, August 8, 2010

Video yang sangat touching...

Hayatilah bersama-sama...

cuba tekan link yang kat bawah ni... mesti sayu...

Adik tanya je ibu... by Azizul Amri

Updating...

Hmmmm... dah lama blog ni terabai... sebabnya tuannya takde mase... sibuk sangat dengan pelbagai dateline... macam lah kerja wartawan...

Cuma hari ni jer agak free... kerja sume dah selesai... tinggal lagi kerja nak buat bahan baru for my beloved students... tapi yang tu tunggulah dulu... nak meluangkan masa untuk menulis sattt...

Huh... Pesta Bola Jaring Milo - USM dah settled... hari anugerah cemerlang dah selesai... headcount utk JPN pun dah selesai... cuma yg belum selesainyaaa.... sessi menanda PEKA... tak start langsung pun lagi... tapi tak pe... nanti kita sart... dalam minggu nih jugak...

Isu pertama yang nak disharekan kat sini...
Isu bekas kacang... adusss... tak tau lah sapa yg minat sangat ngan bekas cute kaler pink tu... macam lah tak pernah jumpa... sapelah agaknya yg mengkidnapkan bekas2 itu... susahnyalah... nak kena ganti yang baru...

Tahun ni dapat anugerah untuk 100%... matilah kalu gini... tahun depan kena maintain... agak2 budak2 tahun ni leh dapat tak 100% lagi???... hmmm sendiri mau ingatlah... kelas tambahan mesti sentiasa berjalan kalu tak... tak dptlah 100% tu...
orang kata kalu tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya kannn???.. But I know that batch tahun ini akan dapat result yang lebih elok berbanding tahun lepas...

Isu kedua???... hah... ramadhan dah near the corner... semoga kita semua masih lagi sempat utk beribadat kepada yang maha Esa... Cubalah kita beramal sebaik mungkin... jaga sembahyang... azamku semoga terawikh kali ini cukup... tahun lepas tak cukup... maklumlah bila ada anak2 kecik nih... ada jugak yg terlepas... disebabkan asyik dok melayan karenah diorang... tahun nih anak2 dah besar dah... jangan jadikan anak sebagai alasan untuk beribadat!.... heheh... ingatan untuk diri sendiri...

Harapanku semoga hari raya nanti seluruh ahli keluarga dapat berkumpul serentak... dah lama kami sekeluarga tidak berkumpul serentak... sentiasa tak cukup korum...
aku berharap sangat tahun ni semua dapat berkumpul... beraya bersama2 mak... yelah... sementara mak masih ada... tahun depan tak tahu lagi siapa pulak yang akan dipanggil Nya... sedih lah pulak...

Oklah nanti kita gebang lagi...

Tuesday, August 3, 2010

Nota Circular Motion

Kepada yang berkenaan ... sila download nota anda ... make sure masa kelas teacher you all dah bersedia dengan nota2 ituuu...

Wednesday, July 21, 2010

Career in physics


Some profesions that require a strong physics background.
Aeronautics Engineers ; Astronautics Engineers
Astronomers ; Atmos
pheric Scientist
Atomic Physicists ;Bio-Engineers
Bio-Physicists ;Ceramic Engineers
C
hemical Engineers ;Chemists
Civil Engineers ;Computer Scientists ;Condensed Matter Physicists
Cosmologists ;Electrical Engineers
Environmental Engineers ;Forensic scientist
Geochemists ;Geologists
Geophysicists ;High Energ
y Physicists
Hydrologists ;Industrial Physicist
Materials
Scientist ;Mathematical Physicists
Mathematicians ;Mechanical Engineers
Medical Ph.D. ;Meteorologi
sts
Mineralogists ;Nuclear Physicists
Oceanographers ;Physician (doctor)
Power Engineers ;Reactor operator
Research Scientist ;Science Writer
Solar physicist ;Solid State Physicists
Space physicist ;Tea
ching Physicists
Theoretical Physicist
s

Sunday, July 18, 2010

List of formula for form six

Salam untuk semua...
seperti yang dijanjikan... senarai formula untuk form six... setelah beberapa kali mencuba akhirnya berjaya juga ku mendownloadkannya... alhamdulillah... kepada yang berminat ... sila download kat bahagian 'muat turun' disebelah...

Monday, July 12, 2010

Ujian Nya...

Ujian... ada macam2 uijian...kali ni ujian dtg bertimpa2...
1.Thumb drive rosak
2. Amzar ngobek my lappy...
3.... tetiba jer Arina batuk kuat... and kena admit ke ward....

Huish...macam2... bila kena yg pertama tu dah rasa tak sedap hati dah... rasa cam dapat petunjuk ada sesuatu yg akan berlaku... percaya tak pada 6th sense?... well aku biasa sangat dgn my 6th sense... selalunya ada sesuatu yg akan berlaku...mesti ada tanda2 awal... tapi tak semuanya betul... but... kebanyakkannya ada berlaku... hish... kolot sungguhhhhh....

My dear Arina... kesiannyaaaaa....
kena masuk tube...
tapi sikit pun tak nangis... kalaulah 'engoh'... mau nya meraung sakan...

Thursday, July 8, 2010

... pergi... tak kembali...

Teringat lagu Rabbani... pergi tak kembali...
Pagi tadi tepat jam 10.30 pg... kami telah mendapat perkhabaran yang suami kepada kak Noraini telah dijemput Ilahi... rasa terkilan sangat sebab tak sempat nak melawat kat hospital... sedih bagi pihak kak Ani... semoga kak Ani sentiasa berada didalam lindungan yang maha Esa...

Tadi... pulang dari sekolah, ku gagahkan diri pergi melawat kak Ani dan arwah... suasana cukup hening... wajah kak Ani... cekung... dulu kak Ani... mukanya penuh berisi... sekarang dah cekung... letih ... lesu... akibat sudah beberapa minggu berada di hospital menemani suami tersayang... kami semua ... kawan2 kat sekolah tak pernah tahu yang suami kak Ani sakit... tahu2 dah masuk wad... dan dari hari kehari keadaan semakin 'berat'... yelah betul apa orang kata... berat mata memandang... berat lagi bahu yang memikul... ku tahu... kak Ani seorang yang tabah... semoga kak Ani sentiasa cekal...

Apa yang ingin ku kongsikan disini... kepergian orang yang tersayang tidak boleh kita ramalkan... ada yang dah lama sakit... tapi umurnya masih panjang... ada yang dalam keadaan sihat walafiat... tiba2 yang sihat itulah yang pergi dulu... jadi... kita tidak seharusnya memendam... menyimpan perasaan kasih dan sayang kita didlm diri kita...perasaan itu mesti diluahkan... kalau sayangkan ayah... luahkan... cium ayah semasahayat nya masih dikandung badan... kalau sayangkan ibu... ciumlah ibu... tanpa rasa segan dan malu... kerana kita tidak tahu bila ibu akan meninggalkan kita... atau mungkin kita yang akan pergi dulu... begitu juga dengan adik beradik... jangan disimpan perasaan sayang hanya kerana 'malu' nak luah...

Jangan nanti bila mereka dah tak ada... baru lah kita rasa menyesal... menyesalnya... tak pernah cium mak... tak pernah cium ayah... ada sesetengah orang... hanya pada hari raya shj masa yg ada utk cium tangan, pipi, ayah... mak.... nenek... datuk.... dan adik beradik yang lain... ya... betul... hanya orang yang pernah kehilangan orang yang tersayang memahami perasaan ini... kesedihannya tak terkira... dan sebenarnya... orang yang tersayang itu tak pernah mati... memori tentangnya masih segar terpahat dimemori... sentiasa ada bersama2 kita... cuma jasadnya yang tiada...

Ntah kenapa hati dibaluti kesedihan... keadaan kawan2 disekolah yang sedang diuji oleh Nya... telah membuat rasa insaf dan amat bersyukur dengan keadaan yang sedang ku miliki... simpatiku kepada kak Ain... dulu kak Ain menjada ibunya yang sakit... berulang alik ke hospital utk buat dialisis ibunya... sekarang kak Ain diduga lagi... diri sendiri sedang sakit... masuk ward... and at the same time... anak bongsunya disahkan ada cyst kat perut... terus masuk icu... masya Allah... ibu dan anak berada dihospital tetapi berlainan ward... bilamasa melawat kak Ain akan pergi ke ward anak nya... ya Allah sungguh besar dugaan Mu keatas kak Ain...

Seorang lagi kawan... kak Rohani... juga seorang insan yang tabah... tabah menjaga suaminya yang sakit... suami kak Ani sakit cancer perut... dah beberapa kali buat chemo... tabahnya kak Ani menjaga suaminya... berulang alik ke Penang Hospital utk buat chemo... tapi alhamdulillah... keadaan suami kak Ani dah semakin baik... berkat kesabaran kak Ani...

Bercakap tentang suami kawan2 yang sakit... teringat kata2 my laling... katanya... dia tak mau umur yang terlalu panjang... tak nak menyusahkan anak2 & isteri menjaganya nanti... hati ku sedih bukan kepalang... sebagai isteri... jika suami kita sakit... kita akan menjaganya dengan penuh kasih sayang... inginku jaga dengan sempurna... bukan nya kerana tanggung jawab... tetapi kerana kasih dan sayang yang tidak berbelah bagi... yelah kita pun tak tahu siapa yang pergi dulu... itu semua kerja yang maha Esa...

Aduh... awat yang sedih sangat nih... mungkin sebab semalam tgk cerita TITANIC... pastu pagi ni mendapat perkhabaran sedih tentang suami kak Ani... lalu teringat kat suami sendiri... tak boleh nak bayangkan... rasa macam nak berkepit jer setiap masa... tak nak berpisah walau sesaat pun... semoga kami sekeluarga sentiasa sihat walafiat di bawah dindungan Mu ya Allah...

Wednesday, July 7, 2010

List of formula for form six : part 1

Kepada my beloved student yang sangat2 rajin nak cari and write down all the formula needed for form six. Al maklumlah... semuanya manja-manja...nak kena suap lagi even dah besaq panjang dah semuanya... tapi tak pa... disebabkan t'cer sayang kat hampa... t'cer upload jugak those formula...

Sebenarnya dah lama dah nak masukkan formula ... tapi semasa percubaan pertama dulu... bila t'cer download... boxlist tak leh nak baca... tak tau kenapa... so... ini cubaan kedua... tu yang jd tak complete tu sebab tak sempat nak edit...
kalau tak silap senarai formula tu ada Rectilinear motion, Free fall, Projectile, Momentum, Sistem Harmonic Motion, Force, Kinetic Energy, Power, Efficiency, Potential Energy, Energy and Work.Kebanyakkan formula tu I dah gabungkan utk beberapa chapter yang berkaitan.

Sunday, June 27, 2010

CHAPTER 2: KINEMATICS


RECTILINEAR MOTION
o  The displacement s of a body from a point O to another point P is the distance moved by the body along the straight line OP.
o  Displacement, s is a vector.
o  The velocity v of a body is its rate of change of displacement.
o  Velocity is a vector. 
o  If the time taken by a body to move through a displacement s is t, then
              average velocity =      final displacement, s
                                                        time taken, t 
o  Acceleration a is the rate of change of velocity. 
o  Acceleration is a vector.
 

Sunday, June 20, 2010

Kenangan MSSM

Entry kali ini adalah sambungan kisah MSSM kat Putrajaya...
Kenangan di SM Alam Shah, Presint 18(1), Presint 8(1), & Presint 11 (Kompleks Kejiranan)...

Anak2 and Papa... semasa hantar Umi ke Alor Staq...


 Bergaya ... on the way to Putrajaya...
U18... selepas menang game ngan Penang...

Managers, coaches, fisio, PT and KK...
After game U15... kalah kepada Pahang...



Semasa menyokong game U15
Sedang menonton game U12 vs Kelantan... kami menang bergaya masa nih...

kereta sapa ntah... pinjam sat...

Sunday, June 13, 2010

Mok @ my everything ....

Mok... @ Mak... @ Ibu kesayangan ku... @ segalanya bagiku...

Mok... @ nama glamernya... Mok Nik... adalah seorang yang sangat2 tegas... dulu aku selalu kena marah... kalau buat silap mestilah kena marah...semuanya mak buat untuk kebaikan aku... aku sedar tu... dulu... masa kecik2... masa sekolah rendah... aku kuat main... kawan2 sekampung kebanyakkan nya lelaki...hanya ada 2 org je kawan pompuan... ligat & lasak jugaklah aku masa kecik dulu...

Teringat suatu masa dulu... sebelum keluar main... aku mesti bereskan segala kerja rumah... basuh pinggan... basuh baju... dulu tak de meseen basuh... bayangkan... aku kena basuh bush jaket... uniform keje abe Ha (arwah... abe kesayanganku...) dah lah badan ku kecik... masa basuh baju tu... berat gila bila kena air... tapi demi nak keluar bermain ... kenalah bereskan... kadang2... kami... aku & geng aku buat jadual... masing22 kena tolong bereskan keje rumah masing2... kalu hari ni... depa tlg aku basuh pinggan kat umah aku... then eesok lak aku tlg depa pi basuh pinggan umah depa lak... hehehe... ala-ala gotong royong gitu...

Lama2... bila abe Ha dapat gaji... aku dapat hadiah pertama yg paling besar yang pernah aku dapat... teka apa dia???... hahaha... abe Ha bagi hadiah mesen basuh kat aku... lawak... katanya... dia beli mesen basuh tu khas utk aku... sebab kesian kat aku kena basuh baju dia yg besar2 tu... hihihi.... thanks abe Ha... sehingga kini masih lagi teringat detik2 itu...

Kenapa kau yang kena basuh baju?... basuh pinggan?... siang ikan?... masak nasi?... goreng ikan??? sapu sampah... even masa tu aku baru darjah 3 @ darjah 4... sebabnya... mak & ayah sibuk buat bendang... buat padi... awal2 pagi lagi dah turun pi bendang... @ kami kami bendang padi tu...'pade'... bila balik penat... memang penat... buat kerje bendang memang penat... perlukan banyak tenaga... ingat lagi bila mak balik dari 'pade'... kaki penuh ngan selut... bau tanah semerbak... mak & ayah akan basuh badan kat depan 'balasoh'...(madrasah) depan rumah...

Pada masa tu... makan mesti dah siap... walaupun hanya nasi & ikan goreng saje... sebab masa tu aku masih tak pandai nak masak sayur... tak reti lagi... kalau pinggan tak berbasuh... siap lah nak kena dengar mak membebel... yalah... bayangkan balik penat2 tgk umah bersepah2... mestilah marah... mak penat... letih... mak memang tak berapa pandai nak buat kerja rumah... masak pun ala kadar jer... sapu sampah selalunya ayah yg buat... dan jugak aku... tapi yg aku herannya... kalau aku sapu sampah tak jadi bersih dan kemas macam Kak Cik buat bila Kak Cik balik kampung sekali-sekala dr K.L... masa tu Kak Cik keje kat K.L... hanya ada abe Ha je kat umah... sebab masa tu abe Ha dah dpt pindah keje kat MPKB... abe man keje kat MRSM PC... abe yie... masih ada kat kampung algi... sekolah menengah kot...

mak sangat panadai buat kerja berat... buat keje bendang... buat kira2... mak lebih cekap berbanding ayah dalam bab kira mengira nih... mak memang terrer maths... mak kira just pakai otak jer... banding ayah yg guna kalkulator ... tapi selalu salah tekan.... teringat lagi bila ayah dan mak buat pengiraan duit padi ... duit subsidi padi... duit baja... duit zakat... mesti depa dua org perang lidah... mak cakap A... ayah cakap Z... kami... aku & wadah jadi tukang dengar... tapi last2 mak jugak yg menang... sebab ayah selalu salah kira... even guna kalkulator... hehehehe.. lawwak tui kalu teringat balik... kenangan manisku...

Mak pernah kata... mak & ayah  keluar cari duit celah2 'tanoh kong' (tanah) jer... dulu aku tak paham perumpamaan mak tu... tapi bila dah besar baru aku paham... mak & ayah cari duit celah2 tanah jer... buat padi... so dapatlah duit.... pernah dulu... turun tolong mak & ayah gi 'pade'... tlg buat padi... dulu takde pun perasaan takut kat lintah.... tapi sekarang ni... geli semacam jer... dulu2... kalau aku mintak kat mak nak ikut gi 'pade'... mak bagi tapi utk sesetengah 'pade' jer... sebab mak takut aku kena gigit lintah... kalu dia rasa... kat  'pade' tu tak banyak lintah baru dia approve aku & wadah ikut.... kalu banyak lintah... jawwabnya dia tak bagilah kami ikut...

Pernah dulu... bila mak tak bagi aku ikut gi 'pade'... aku keluar main sampai tak balik umah... sebab kalu balik umah nanti dah tak boleh keluar main balik... hehehe... buah jugok aku niiiii... aku bukan pi mana pun... dok umah jiran belake umah ja ponnnn... tapi gak panda2 jer tok balik umah... tak balik makan tengah hari... mak
keluar cari aku dengan rambutnya yg menggerbang... bersama seutas lidi.... teruk aku kena marah... disebabkan mak yg garang... kadang2 kawan2 dah tak mau main ngan aku dah... kalu mak dah balik dr bendang... terus depa sume balik umah... depa tak mau main ngan aku dah sebab depa sume kesian takut aku kena marah ngan mak... hehehe... baik hati rupanya kawan2 ku sume...

Mak seorang yang sangat2 mementingkan pelajaran... aku ingat lagi... semasa darjah 5... mak belikan ku basikal... hadiah pertama yg mak beli kat aku... hadiah yang paling mahal ku rasa... mak kata... mak bagi hadiah awai... mak beli basikal... utk aku ulang alik pi tuition belah petang kat sekolah... kalau tak aku kena jalan kaki jer... jarak dr rumah ke sekolah 1 km... dan bila keputusan UPSR nak keluar... cikgu kata aku dapat 3A jer... bila aku balik bagi tahu mak yg cikgu kata aku dapat 3A jer... mak masam.... tak senyum langsung... aku kena boikot kat mak... esoknya keputusan UPSR yg sebenar keluar... aku dapat 4A rupanya... barulah mak senyum... senyum sampai ke telinga... tu baru dpt 4A kalau dapat 5A aku tak tahulah senyum macam mana... hihihi...

Alhamdulillah... semua anak2 mak berjaya... kak cik walaupun tak berjaya masuk U... tapi anak2 kak cik semua pandai2... berjaya masuk U... tinggal lagi adik sorang jer... baru nak amik PMR... tapi aku tahu... adik mesti berjaya... sebab adik pandai... walaupun kak cik tak masuk U... mak pernah isi borang utk kak cik sambung diploma untuk kursus... cikgu tadika... tapi tak de rezeki... abe wan tak izinkan... kak cik seorang isteri yang patuh... yang pasti kak cik juga berjaya sebab Kakak dah berjaya menggenggam segulung ijazah drp Universiti yang berprestij... ijin pula akan menyusul... kemudian ejah... kemudian adik... insya Allah...


Mak memang pentingkan pelajaran... mak tak pernah lokek keluarkan belanja untuk anak2... untuk cucu2... mak tak pernah berkira... mak sangat suka kalau anak cucunya berjaya dlm pelajaran... kalau tak de duit nak sambung belajar... mak akan usahakan... mak buat padi bayak2... kalau tak cukup jugak... mak akan pinjam dari orang... demi nak cukupkan belanja... kadang2 dulu masa aku belajar... aku pernah jadi seorang yg tak bersyukur... belanja terlalu boros... lepas tu aku dah malu nak mintak duit ngan mak...  ngan ayah... aku berjimat duit pinjaman... dan kalau terdesak sangat... baru aku mintak... tu pun korek ngan abe yie... ngan org lain tak berani... hehehe...

Hidup kami susah ... tapi tak de lah susah sangat... makan pakai semua cukup... ada lagi orang yang lebih susah drp kami... makan kami tak pernah mewah... kiranya yang basic2 ajelah... tak macam anak2 zaman sekarang... semuanya senang lenang...ibu bapa masing2 nak berikan yg terbaik untuk anak2... anak2 sekarang tak pernah rasa susah... termasuklah anak aku sendiri... makan mesti membazir... mewah sangat ngan makanan... nak je apa2... terus mintak umi & papa beli... senang2 jer order....

Tapi itu sume dulu.... dulu mak sangat tegas... mak seorang yang kuat... mak pandai cari duit... mak jual buah rambutan ... pokok rambutan adalah 4-5 pohon... tapi buahnya sangat2lah lebat... mak jual buah dokong...  buah salak jer yang tak sempat nak jual... pokok salak tu ayah yang tanam... sebabnya aku & wadah suka sangat makan buah salak... nak beli selalu-selalu... buah salak ni mahal harganya... so supaya boleh makan sentiasa... ayah tanam salak madu... sekarang pokok slak tu tak de org yang jaga... kebun yang kecik cinonet tu pun dah penuh ngan lalalng... dah nak jadi cam hutan dah...

Mak juga sangat kreatif buat kerja pertukangan... kalau ada apa2 yg rosak... mak cepat sungguh baiki... dulu sebelum mak lahirkan aku... mak support abe man ngaji kat UKM hasil duit menjahit jer... tapi lepas aku lahir mak dah tak leh nak menjahit lagi... mak kata lutut mak dah jadi lembik... tak leh nak menjahit banyak2... jahit utk family sendiri jer... rasa bersalah lah pulak....

Sekarang ni... mak dah tak upaya lagi nak buat semua tu... dah tak upaya nak jaga kebun... jalan pun terhencot2.... tangan sebalah kanan dah tak leh nak guna dah... tinggal lah tangan yg belah kiri... semuanya gara2 mini stroke... tu kata doktor... asalnya... mak kena serangan kuman dalam darah... sedih tengok keadaan mak sekarang... dah tak kuat macam dulu lagi dah ... dah uzur... badan pun dah jadi kurus... uban dah penuh kat kepala... makan pun kadang2 tak lalu...

Dulu masa mak mula2 sakit... kami gilir2 jaga mak... masa mula2 mak masuk spital... kak Cik yg jaga... bila balik umah kami gilir jaga... bila cuti dah abis... jemi yg tlg jaga... jemi & mok mah (... arwah makcik...)... pada masa tu abe yie & wadah gilir2 balik masa weekend... luckily masa tu dah dekat cuti panjang... bila cuti panjang... aku ambik alih semula... abe man... tak pernah lupa balik tegok mak... abe man... buatkan tandas utk mak kat ruang tamu... sebab mak dah tak boleh nak jalan pegi toilet sendiri... even bila kami papah mak... mak jadi cepat penat... bila dah ada toilet kat luar kat tempat tidor senang sikit nak bersih kan mak... nak mandikan mak....

Saat2 yg paling membahagiakan aku... teka masa bila???... bila boleh bersihkan badan mak.... bila bersihkan mak dari hadas kecil dan hadas besar... bila mandikan mak... bila sabunkan seluruh badan mak... bila cucur air di seluruh badan mak... terasa macam seluruh dosa2 ku turut dibersihkan... bahagia yang amat bila dapat selalu mandikan mak... dapat gosok badan mak... dapat syampu rambut mak... syampu tarok banyak2... sampai wangi seluruh badan mak.... selepas mandikan mak... papah mak balik ke tempat tidor... mak kesina kat aku sebab aku tak terdaya nak angkat mak... mak gagah kan diri mengensot ke tempat tidor... sambil aku mengangkat kaki mak...

Aku tak pernah rasa beban... malahan amat berbahagia sebab boleh balas jasa mak... dulu... masa mak sihat... mak selalu gi jaga org yg sakit kat spital... tak kiralah sapa... keluarga jauh ke... keluarga dekat ke... mak sangat rajin pegi teman org sakit kat spital.... mak jugaklah bergilir2 ngan kak Bie... jaga abe ha... setiap kali abe ha masuk spital.... masa ayah sakit... pun mak lah yg jaga... bergilir ngan kak cik... masa ayah sakit aku tak sempat nak jaga ayah dengan sempurna... sebab tu lah bila mak dah tak sihat aku nak jaga mak sesempurna yang boleh....

Bila mak dah sihat sikit aku pujuk mak pegi berubat... pegi berurut... kesian pulak... masa bawak mak pegi berurut... sakit2 badan mak... tapi lepas pegi berurut tu adalah sikit perubahan... mak dah boleh bercakap dengan lebih elok... sebab sebelum pi berurut... mak bercakap... kami kurang nak faham... sebab lidah mak dah jadi keras... bila berurut... baru ok... pak cik tukang urut tu kata... urat dlm perut mak bersimpul2... urat tu berkaitan dengan lidah...dia pak cik tu jugak kata... kakai mak boleh baik... tapi tangan mak... susah nak baik...

Bila cuti dah nak habis... sekali lagi aku pujuk mak ... pujuk mak tinggal ngan aku... datang dok kat Pendang... alhamdulillah mak setuju... mula2 tu susah jugak... macam2 alasan mak bagi... aku tahu sebenarnya mak tak nak tinggalkan rumah kesayangannya... makcik2 pun tak berapa nak bagi aku bawak mak... tapi aku berkeras jugak... tak ssanggup lagi tinggalkan mak dok ngan org lain... dok ngan makcik @ sepupu sendiri... macamlah mak tak de anak yg boleh jaga mak... aku berkeras nak bawak mak  ke Kedah... balik dok sama aku... berdosakah aku sebab memaksa mak???

Mak... kalau pun zaa berdosa sebab memaksa mak tinggal sama kami... zaa mintak ampun dan maaf... sebabnya zaa nak mak hidup dengan sempurna... sempurna makan -pakai... walaupun tak de lah semewah mana... hanya sekadar cukup2 aje... yang pasti kebersihan mak terjaga... makan pakai terjaga... ubat2tan terjaga... walaupun selalunya breakfast & lunch makan nasi bungkus... sebab zaa kerja... tapi seboleh2nya... kalau ada masa lapang zaa akan masak utk mak... makan satu family...

Tapi aku tahu... sebenarnya... mak rindukan rumah kat kampung... rumah yg mak bina hasil titik peluhnya bersama arwah ayah dulu... rumah hasil jimat cermat mak & ayah... sebab itulah setiap kali cuti... pasti aku akan bawak mak balik kampung... balik menjengah rumah kesayangan... balik menjengah ayah kat belakang 'balasoh'... terima kasih kat jemi sebab banyak tolong kami tengok2kan rumah...

Bila aku ada kerja.. kami gilir2 ngan abe yie... abe yie akan datang amik mak kat kedah... bila abe yie ada keje... wadah pulak amik mak.... bila balik kelate...  kalu aku ada keje... abe man akan dtg amik mak... sekarang ni... kami berebut2 nak amik mak... masalahnya... mak tak nak pegi mana2.... mak nak duduk kat rumah dia sendiri... nak duduk kat rumah yg bersebelahan dengan kubur arwah ayah... mungkin sebab mak dah rindukan ayah sangat2....

Selepas  abe wan meninggal... mak nak stay dok ngan kak cik... katanya nak temankan kak cik... kesian kat kak cik sorang2... nak tlg bagi semangat kat kak cik... aku dah risau dah... aku dah rasa dah... aku dah tahu dah... mak akan cari akal utk balik dok umah kat kampung  even sorang2... dan.... semua telahan ku benar belaka... mak memang mencari alasan utk balik umah dia... dok sorang2...katanya nak balik umah mok ye... my mak cik... kakak kepada mak... tapi lepas tu... mak buat trick... mak balik dok umah sorang2....

Aku boleh bayangkan... macam mana keadaan mak kalau mak dok sorang2... semua tahu... mak agak kurang dlm aspek kebersihan... tambah2 dengan keadaan mak yg macam sekarang nih.... macam mana nak basuh pinggan?... tapi mak masih lagi masak nasi even guna tangan kiri... masak nasi ok lagi... periuk???... macam mana nak basuh???... macam mana nak tonyoh periuk bekas nasi sampai bersih???...

Semalam... bila kau balik umah mak... menitis air mata ku bila tengok keadaan mak... keadaan kat ruang tamu... ok lagi... cuma berhabuk dan ada sampah sikit2.... tapi bila masuk kedapur... terus air mata ku tak leh nak tahan.... tengok keadaah sinki... hitam... dengan bau... masya Allah... dengan periuk tak berbasuh... gelas dan pinggan yg sudah di basuh... tapi keadaannya macam masih belum di basuh... tak bersih langsung... aku menangis depan mak.... aku cakap kat mak... mak ni... macam nagan dah boleh masuk dalam rancangan bersamamu... macam mak yg kena tinggal kat anak2... padahal anak2 mak masih hidup lagi... aku marah kat mak... marah sebab mak balik dok umah sorang2...

Aku sedih sangat... terus kepala otak aku ligat nak mencari alasan nak ajak mak ikut aku balik .... kalau mak tak setuju???... what to do?.... nampaknya kenalah aku guna strategi yg dulu... strattegi paksaan... terpaksa.... paksa mak... aku tak sanggup nak tengok mak hidup tak terurus sorang2... demi keselamatan dan kesihatan mak, mak kena ikut aku balik... apa lah susahnya nak jaga mak... aku cakap kat mak... "zaa hidup lagi mak.... zaa boleh jaga mak... zaa tak nak mak dok sorang2 kat rumah... zaa tak nak bila dah jadi apa2 baru nak menyesal.... selagi terdaya zaa akan jaga mak... mak tolonglah ikut zaa balik..."... mak tak kata apa... mak sebak...

Nampaknya  aku terpaksa menjadi seorang 'pemaksa'... diktator... dulu masa mak dok ngan aku... semua org dah boleh tidor lena... aku... abe yie... wadah... sekarang kami jadi risau kembali... takut mak tak mau ikut aku balik.... takut mak nak dok kat umah kat kampung... sekarang lagi aku takut... sebab Jemi dah berenti keje kat Kl... jemi dah balik kampung.... aku takut... mak buat alasan lagi... nak dok kat kampung ngan jemi... aku tak nak menyusahkan jemi... kesian kat jemi... ada ka.... dia pulak yg nak kena jaga mak... tidak2... aku tak kan benarkan mak dok sorang2... akan ku usahakan mak balik bersama ngan aku nanti...

Mak tak nak dok umah abe yie....mak tak nak dok KL... dok umah wadah pun mak tak nak... semua tak nak... dok umah kak cik pun tak nak... dok umah abe man pun tak nak... semua tak nak... maca cerita drama dalam tv... cerita2 ibu tinggal....bukan anak2 tak mau jaga... tapi mak yg tak nak dok umah anak2... selama ni... hanya kat umah aku jer yg mak nak... aku pun tak tahu pasal apa... ke sebab hanya aku yg berani paksa mak????...mak dok ngan aku sebab kena paksa kot... hehehe...  paksa pun paksa lah... yang pasti hari2 aku boleh tengok muka mak...bila mak tak sihat aku boleh bersihkan mak... mandikan mak... bila mak sihat... tak dapatnya nak bersihkan badan mak... mak tak bagi... mandikan mak pun mak tak bagi... mak hanya bagi bila mak tak sihat jer... bila mak tak larat nak bergerak.... bila mak dok ngan aku... hari2 bila balik sekolah ... aku boleh tgk muka mak dok tunggu atas kerusi depan pintu... bukak2 jer pintu... nampak mak...


Hari tu masa mak decide nak dok ngan kak cik... aku takut anak2 akan nangis rindukan mak... tapi rupa2nya... aku yg terlebih2 rindukan mak... amzar pulak... setiap kali masuk rumah... mesti panggil 'nek mok'... tercari2 dalam bilik.... 'Assalamualaikum Nek mok!!!!...'... itulah yg disebutkan amzar setiap kali balik dari rumah Bonda...mencari2 nek mok nya... and sdah pastinya... aku yang terlebih sedih... petang2... mak akan dok kat kerusi taman yg aku belikan khas utk mak ... mak akan dok kat kerusi tu sambil perhatikan engoh, ina & kakak main kat luar... lepas tu mak pasti sebok2 larang engoh buat tu dan buat ini... mulut mak mesti pot pet pot pet... marahkan fauzan... anak jiran sebelah rumah... kawan baik engoh... sebabnya... fauzan ni buah sikit... samolah buahnyo ngan engoh tu....

Satu bende aku respect sangat ngan mak... walaupun tangan kanan dah tak leh nak guna... mak masih boleh menjahit... jahit bantal kabu yg koyak... aku pun heran... camna lah mak boleh masukkan benang dlm jarum yg halus tu.... mak... mak... mak memang kreatif..... ntah apa2 lah yang aku dok merepek kat sini... bukan apa just nak meluahkan kerisauan aku... dulu masa mak mula2 sakit... aku dah bincang dah ngan suami... tak leh mengandung buat masa terdekat... sebab takut tak leh nak jaga mak dengan baik... tapi... Allah maha besar... kami dikurniakan rezeki yang terindah... Amzar... masa awai2 pregnant... aku risau camna nak jaga mak masa dalam pantang... sapa nak teman aku masa aku bersalin... sapa yg nak mengku perutkan awal22 pagi sebelum subuh????.... semuanya kau pikir... tapi Alhamdulillah... semuanya berjalan lancar... seminggu pertama selepas bersalin... aku dok umah 'che'... my mak mertua... and thanks sangat2 kat suami ku yang tercinta... menjagaku semasa dlm pantang...

Masa aku dlm pantang... aku lupa lah mak dok ngan sapa... dok umah mok ye ke dok umah abe man... selepas habis pantang... dan bila aku dah kuat sikit... selepas 6 bulan bersalin... aku balik amik mak... sib baik mak nak ikut aku balik... bersyukur ssangat2... dan kali ni... aku kena ikhtiar lagi... supaya mak nak ikut aku balik... mudah-mudahan dipermudahkan segala urusan.... semoga dibukakan pintu hati mak utk ikut aku balik... insya Allah... bukak sekolah nanti akan ku isi borang pertukaran... dan mudah-mudahan diizinkan oleh Allah... ku dapat pindah... demi ibuku yang tercinta...

Ya Allah hanya padamu ku bermohon...

Mak.. mak lah segalanya bagiku... dikesempatan yang masih ada ini... izinkanlah ku menabur bakti kepada mak... izinkanlah... buruk baik mak... mak lah sorang-sorang nya my beloved mum... mak yang sangat kuat semangatnya.... mak yang sangat penyayang.... walaupun mak dulunya seorang yang tegas @ 'garang'... tapi ku tahu... mak sangat2 sayangkan anak2nya... keluarganya... mak paling bahagia bila cucunya balik... betul lah orang kata... mak garang ngan anak2... tapi mak kalah ngan cucu2 mak.... apa yang cucu mintak semua mak bagi... mak tak pernah marah kat cucu2 mak... sangat2 sayangkan cucu2nya... sayang lebih drp anak sendiri...

Hah... tak tahu kenapa hati ini terlalu sebak dibuatnya... sekali lagi.... semoga mak nak balik bersama ku.... tinggal bersama ku... hidup bersama ku... kiranya... bersama selamanya lah....

MAK... YOU'RE MY EVERY SINGLE THING!!!! WE LOVE YOU....

Friday, June 11, 2010

... selesai sudah ...

Salam...
dah lama tak up date... yup... MSSM dah abis dah... juara keseluruhan dinobatkan kepada Wilayah Persekutuan... hebat memang hebat... takde team yg boleh challenge Wilayah... especially team U18...

Best dapat tengok game final... U18 Wilayah memang takde tandingan... bayangkan depa boleh menang game final dengan beza mata sebanyak 30 jaringan padahal time utk game hanya 20-5-20. GD Wilayah memang terbaik...kalau tak silap namanya Shahfaz... memang respect kat budak ni... memang terrer.... orang nya tak delah tinggi sangat tapi... bila melompat... huh... tinggiiiiii.... tapi tak hairanlah kalau Wilayah boleh menang bergaya pun... ada ramai player from SSBJ... opsss... lupa nak bagitau... final U18 Wilayah vs Pahang...

Final game U15 lagi best... saingan teramatlah sengit... game antara Perak vs Wilayah Persekutuan... utk game ni... palyer yg paling disukai ialah GS Perak... memang sharp shooters... and GD Wilayah... cantik sangat dia main... dewan hangat dgn sorakan penyokog utk kedua2 pasukan... kami yg dah jadi pasukan serpihan ni...semuanya jadi penyokong Perak... bukannya nak boikot Wilayah... tapi... nak jugak tgk team lain menang... asyik Wilayah aje yg menang...

Berbalik kepada team kami...
Ketiga2 team dapat masuk pusingan kedua... saingat amat sengit... tapi nampaknya masih belum rezeki kami utk mendapat tempat ketiga dan keempat... cheh... kami bukannya aim nak dpt johan pun... dah tahu dah kebolehan player sendiri... kami aim at least leh dpt tempat ke tiga @ ke empat... tapi dah tak de rezeki nak buat camne...

Untuk U18... pada pusingan kedua... kami silap percaturan... but thanks sangat2 pada izyan syazana yg banyak membantu team ini... izyan main memang best... maklumlah keluaran SSBJ... cara melompat & cara menangkap bola... cara landing semuanya best... good luck utk Yan yg sedang main utk SUKMA mewakili Kedah.... pada pusingan kedua kami kalah 7 biji... yg sedihnya pada separuh masa kedua sebenarnya kami leading 8 biji... yg silapnya pada separuh masa pertama.... ketinggalan 10 biji... kami kalah kepada Pahang yg telah berjaya menjadi naib Johan...

U15... lagi sedih... kalah 2 biji.... pun kalah kat Pahang gak.... game menang sengit.... tapi banyak kesalahan yg player kami buat dan shooting pun ada dua tiga kali missing... meremang bulu roma bila penyokong nyanyi lagu hijau kuning... memang semangat... U12 ... kalah 2 biji. kalah pada Sarawak... sayang... game ni kami tak sempat nak tengok... sebab venuenya berbeza... dah emang takde rezeki... budak2 main bagus... tapi nampaknya team lain lebih bagus lagi...

Ingatkan nak letak gambar... tapi kabel kamera tak bawak balik lah pulak... tak pe next time kita boh gambar... anyway... inilah pengalaman yg paling best utk tahun ini... tahun depan dah tak berpeluang dah... walaupun letih and pressure sangat... tapi seronok...

Ikatan antar players juga rapat... semasa dlm perjalanan pulang... setiap kali sampai ke destinasi... semua nya bersalaman... berpelukan... dan masing2 menistiskan air mata... termasuklah cikgu sendiri... maklumlah... kebnyakan player bukan dari sekolah dan daerah yang sama.... dan ada 4 orang player dr SSBP... sedih sangat... terutama untuk U12... sebab ikatan depa sangat rapat... tapi tak pe... kalu umur panjang tahun depan boleh jumpa lagiiii...

Sehingga tahun depan.... GO FOR WIN!!!!...

Monday, May 31, 2010

A journey to MSSM

Minggu ni memang busy... sebok buat kerja2 perkeranian... best jugak timba pengalaman jadi manager utk team negeri... after 8 years terlibat ngan netball peringkat sekolah and peringkat daerah... this year I berpeluang bawak team Negeri... best2... walaupun penat banyak... tapi tak pe... last year dah terlepas pi Melaka, sebab masa tu baby kecik lagi... this year tak mau terlepas lagi... sorry ye Papa kena ngasuh anak2... kesian pulak kat anak2...

1st day... 27/5/2010
pendaftaran... jam 5.15 ptg dah start dah 1st training...
kehadiran... alamak... memalukan sungguh player Daerah sendiri yg tak cukup... player lain semua dah ada... kecuali seorang player from Bukit Jalil...

best jugak tengok kebolehan budak2 ni... cara passing bola... cara terima bola... pergerakan tubuh... body tinggi lampai semuanya... tu baru kat sini... bila dah kat Putrajaya nanti... player semua tinggi melayut... tak tau lah camna GD/GK kami nak guard GA/GS yg tinggi2 semuanya tuuuuu... kena fikirkan cara...
Latihan hari pertama... U18 vs U15...
Centralised training mula 27/5/2010 - 4/6/2010
6/6/2010 bertolak ke Putrajaya...
game mula 7/6/2010 - 10/6/2010...
wish us luck!!!...
chaiyok!... go fight win!!!

Thursday, May 27, 2010

SCALARS AND VECTORS

SCALARS AND VECTORS
  • Vectors are quantities which have magnitude and direction.
  •  Example: velocity, displacement, acceleration, force, electric field strength and momentum.
  •  Scalar are quantities that have magnitude only.
  •  Example: mass, temperature and density.

Addition and subtraction of vectors
  •  A vector may be represented by an arrow.
  •  The addition of two vectors P and Q is a new vector, that is resultant vector.
  •  The resultant vector can be determined using :
             i. method of parallelogram of vectors.
            ii. Method of triangle vectors.
  •   Subtraction of vectors is done by using the process of addition.

Triangle of vectors
1. Use a possible scale to draw vector P.
2. From the head of vector P draw a line to represent the vector Q.
3. Complete the triangle. The line from the tail of vector P
    to the head of vector Q represents the sum (P + Q) in magnitude and
    direction.


Relative velocity

  •   Subtraction of vectors is used to find the relative velocity between two objects.
  •  with velocities vA = 5 m s-1  and vB = 3 m s-1 respectively.
  •   A passenger in car B sees car A in front of it moving away at a speed 2 m s-1.
  • Velocity A relative to B = VA- VB 
  • A passenger in car A sees car B moving backwards at a speed of 2 m s-1.   
  • Velocity B relative to A  = VB- VA 


Resolving a vector

  • The two mutually perpendicular components of a vector R are of magnitude;

                               Rx = R cos θ
                              Ry = R sin θ

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ulangtahun kami...

Daisypath Anniversary tickers

Aiman Afiqah Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiman Afif Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiman Arina Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiman Amzar Adha Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiman Anis Aimy Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Pages