..... “Wahai Tuhanku, ilhamkan daku supaya tetap mensyukuri akan nikmatMu yang engkau kurniakannya kepadaku dan kepada dua ibubapaku, dan supaya aku tetap mengerjakan amal soleh yang Engkau redhai; dan jadikanlah sifat-sifat kebaikan meresap masuk kedalam jiwa zuriat keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepadaMu, dan sesungguhny...a aku dari orang-orang Islam (yang tunduk patuh kepadaMu)” (Al-Ahqaf 46:15)

Thursday, December 15, 2011

Cinta Hatiku...

@ El Zahraa Inn Sungai Petani
Hmmm... tu diaaa... dah lima dah anak2 Umi... gambar ni diambil masa Umi & anak2 menyebok ikut Papa gi meeting kat Sungai Petani.

Bila tengok bilangan anak tu teringat pulak masa kami dok sembang2 masa study dulu... masing2 dok 'ngoya' sapo dio yg akan dapat anak pling ramai... kenkonon nya bila buat reunion nanti anak aku yang paling ramai... masin betul mulut depa tu... memang anak aku yg paling ramai dlm geng kami dulu... alhamdulillah.... rezeki Allah yang tentukan... How I miss my dear friends...

Monday, December 12, 2011

Dah Besar Dah...

Erm...
Lama sungguh tak update...

Sejak pindah rumah baru... tak sempat nak blogging!... sebok kemas rumah + sebok ngan baby baru... pulak tu + lagi... line tak berapa nak clear kat situ...

Banyak sangat peristiwa yg nak di update kan kat sini... utk bacaan anak2 umi bila depa besar nanti...

Kali ni nak cerita tentang Engoh...

Dah besar dah anak bujang umi... 2 minggu lepas... bawak Engoh gi 'sunat'... Engoh sendiri yg request nak sunat bersama2 ngan sepupu dia yg 2 orang tu... Abe Haikal + Akmal...

Depa dua tu tak pe lah sebab umur depa dah besar... sorang tu darjah 5 yang sorang lagi darjah 4... engoh baru darjah 2... kesiannya...

Ingat nak buat yg cara moden tu... yang tak yah potong pakai gunting @ pisau tu... yang guna sarung tu... tapi tak de rezeki sebab kat klinik yg kami pi tu sarung tu dah habis... kalu nak jugak kena tunggu lagi 2 hari... sebab nak cepat... tak leh nak tunggu lagi 2 hari sebab nanti nak bawak bebudak nih gi jenjalan... so terpaksa lah amik yang biasa... RM 80... kalu yang sarung tu RM 150.

Kesian sungguh kat Engoh... dah lah masa tu Papa tak de... gi meeting kat Melaka... tapi nasib baik engoh tak 'bertempik'... hahaha... tapi menangis lah jugak... sakit katanya... sebab ubat bius dah habis... tak sempat doktor nak jahit habis... terpaksa cucuk ubat bius kali kedua...

Hmmm... dah besar dah anak Umi... cepat nya masa berlalu...
@ Klinik Perdana
Before... hehehe... senyum lagi...
After... masa nih dah nak balik dah... alhamdulillah... selamat dah...



Wednesday, September 28, 2011

Kitchen Cabinet ...

Dear Wadah!...

Ni lah rupa kabinet dapur ku yang masih dalam pembikinan... nak jimat punya pasal... tak jadilah nak ketuk table top yang solid tu... so aku just bubuh granit kat bagian dapur jer...

Haaa.... satu lagi... sory arrrgambar nih... tertonggeng... terbalik sikit... nape ntah... bila view kat picture okey jer... bila upload masuk dalam blog jadi camni plak... tapi tak kisahlah disebabkan aku tak sabar nok tnjuk ko mu kabinet aku soooo... please sengetkan kepala untuk menengok gambaq itew...

sebelum




selepas


Hob... belum sampai... dah bayar dah kat kedai... bila nak gi amik... stock belum sampai... ruang kosong tu utk Peti Ais...

Dry... sebelum...



Dalam proses lagi... bahagian oven belum siap...


   
ntah kenape... asalnya berkenan ngan kaler merah... alih2 jadi warna hitam... hahaha..
Material yg digunakan... chip board (melamine board) + 3G glass + frosted glass... + frame - kayu meranti total... RM 7800.00


Okey tak? Ordered from KITS KITCHEN ENTERPRISE, jalan P.C.B, Kota Bharu, Kelantan.


Itu je le  yang mampu... memandangkan baget yang tersangat ketat!...

tulun bagi cadangan... camne nak betulkan kedudukan gambaq aku nih...


Monday, September 19, 2011

Surat Engoh - 1

Hmmm.... terharu pulak dibuatnya...

Alkisahnya begini... anak bujangku sejak dua menjak nih banyak sangat buat perangai yang bukan2... ade jer bende yang dia buat membuatkan Umi dan Papa dia marah... tak tau kenapa... minggu lepas... Papa dah hilang sabar... tak pasal2 dapat upah tali pinggang... kena berapa kali pun Umi tak tau sebab Umi tak tengok. Puncanya... sebab Engoh cakap bohong... dah ada bukti yang jelas dan nyata pun masih nak tegakkan benang yang basah.

Tu lah budak2... nak ikut nasihat para motivator puntak leh gak... dah cuba dah... teori dan praktikal memang tak sama... dah cuba dah nasihat cara elok... cakap cara baik... lemah lembut... tapi ... tak jadi.... last2... kena guna cara keras gak supaya tak melarat... orang lain mungkin caranya lain... terpulang...

Nak tahu isi surat Engoh?... isinya berbunyi begini...

" Surat untuk keluarga,

Papa, Engoh minta maaf sebab Engoh tipu Papa,

Umi, Engoh minta maaf sebab Engoh buat Umi sakit hati.

Umi dan Papa, Engoh sangat minta maaf atas kesalahan,

Engoh sanggup buat apa saja demi apa yang Papa dan Umi suruh.

Papa, Umi, Engoh sangat-sangat minta maaf.

Umi, Papa, Engoh sangat sayang Umi, Papa.

I love Umi, Papa.

Yang Benar,

Engoh "

Hah ... begitulah ayat2 yang telah dikarang oleh anak bujangku... Umi marah sebab Engoh main mancis... baru sehari tegur jangan main mancis... tengok2 esoknnya main lagi dengan mancis... dua kotak lagi... boleh dia suruh sepupunya yang darjah 1 gi beli kat kedai runcit...tak tau lah dia nak buat projek apa...

Umi marah sebab... rumah yang kita orang duduk tu rumah kayu... rumah sewa plak tu... bahaya... Umi kerje petang... Papa plak balik lewat... kalau jadi apa2 cane?

Sedih pulak Umi membacanya...

Macam buang tabiat pulak rasanya... minta2 tak jadi apa2 kat Engoh. Semoga Engoh betul2 sedar akan kesalahan diri... tak taulah berapa hari jer dapat bertahan keinsafan Engoh tu...

Tuesday, September 6, 2011

Excited!

Dear readers...

Huhuhu... excitednya nak tgk kabinet dapur yang baru di tempah... jenuh mencari.. akhirnya jumpa jugak!... before this bilatanyakat kedai... yang betul2 berkenan dihati bagetnya RM 14 K... huh... mana cukup duitnyaaa... baget kami ciput jerrrr... bila dah cut kan kosnya pun masih lagi dalam RM 10 K... masih tak cukup baget... maklumlah... banyak lagi bende yang nak dibeli...

Tapi at last... rezeki raya... ada cousin Che' datang beraya... then rerupanya dia ada kawan yang bukak kilang kitchen kabinet... hehehe... apa lagi... terus kamiterjah kilang dia... and kami boleh cut kan lagi reganya jadi RM 7 K++ aje... caye tak?... materialyang kami amik, table top granit (kecik jer ruangnya),... dan untuk pintu kabinet... 3G glass dicombinekan dengan chip board @ melamine... hah... kira okeylah tuuu... coz buleh dapat rega separuh drp rega cabinet impian kami tu...

Tapi hasilnya yang betul2 tu tak tau lagi lah... tu yang excited tu... nanti bila dah siap buleh lah uploadkan gambaqnya...

Monday, September 5, 2011

Green!

Salam syawal untuk semua...

Dah lama tak update...sekarangni kat school... ada majlis sambutan hari raya... but becoz me tak pegang kelas... so... relax je lah...guru2 kelas semua tgh sebuk buat preparation untuk jamuan... sosempat lah me curi sedikit masamembebel kat sini.

Wah!... ramai jugak family yangpilih tema green tahun ni... termasuklah me sefamily... cuma umi jer yang tak sempat nak cr color green... tapi okeylah asalkan nampak matching!...

Tahun ni kami berkesempatan beraya kat rumah che'...sebabnya Abe Yie balik... so adalah orang nak beraya ngan mak... and me pun berpeluang lah nak beraya ngan mentua pada raya pertama... kalau tak... memangfirst raya kat rumah me lah... sian kat mak kena raya sorang2...sekarang ni kami dah tak iukt turn dah... kalau adik beradik lain tak balik kampung masa raya... so otomatik lah kami akan beraya ngan mak... kalau ada yang balik cuti beraya kat kampung barulah kamiboleh beraya ngan family ngan family belah Papa nya pulak... tengs Papa for the 'pengorbanan'... hehehe... alah... bukannya tak beraya langsung rumah Che'... cumanya masa pagi tu jer... lepas sembahyang raya dah boleh balik umah Che' dah... lepas siap2kan makan utk mak semua...

Kalau pagi 1st raya tu kat rumah Che'... antara menu wajibnya... roti cicah gulai... my favourite lah tu... sedapnya... tahun ni Che' buat nasi dagang... nyum... nyum...
Menunya simple jer... tapi kemeriahan tu yang diambil kira... alhamdulillah dapat beraya bersama... and disebabkan tahun ni berpagi raya kat rumah Che'... sosempatlah me jumpa ngan my anak2 sedara kat rumah mak pada belah petangnya... alhamdulillah sekali lagi... tahun ni... me berpeluang jumpa semua anak buah kecuali Kak Long yang ada di Jordan and anak2 Wadah yang beraya kat Johor... tahun2 lepas tak sempat jumpa semua sebab belah petang kami dah balik ke 'Pulau Gorek'... rumah Che'.
Tapi sayang masa beraya kat umah mak ari tu... terlupa nak snap gambaq!... tapi tak pe... yang  petingnya kenangan tu tetap ada... terpahat dalam minda...

Salam lebaran untuk semua... pohon maaf zahir dan batin...

Tuesday, August 16, 2011

Indahnya...

Sedar tak sedar... rupa-rupanya bacaan yang sentiasa kita baca semasa duduk diantara dua sujud tersangat indah maksudnya. Selama ini tak pernah nak perasan @tahu maksud disebalik bacaan itu... bila dah tahu terasa syahdu lah pulak.

Maksud bacaan tu me mula perasan masa pegi buat check up kat Hospital Perdana KB. Masa tu tengah tunggu turn nak amik ubat & buat pembayaran... sebab lambat sangat me decide gi sembahyang dulu... masa kat dalam surau tu lah terbaca maksud doa @ ayat yang sering kita baca semasa duduk antara dua sujud tu...

Rabbighfirli - Tuhan ku, 

Warhamni - ampunilah aku, 

Wajburni - rahmatilah aku, 

Warfa'ni - cukupkanlah aku, 

Warzuqni - angkatlah darjat ku, 

Wahdini - berilah aku rezeki, 

Wa'afini - berilah aku petunjuk, 

Wa'fu'anni - afiat kanlah aku dan maafkanlah aku. 

Sungguh indah rasanya maksud itu... semoga selepas ini sembahyang ku semakin khusyuk hendaknya.

Wednesday, August 10, 2011

Anemia...

Huk aloh... Turun pulok dah HB... 9.9 jer... tu lah padahnya bila asyik lupa jer makan ubat. Pagi tadi gi check perut kat Klinik Kesihatan Wakaf Bharu... alhamdulillah... walaupun penat menunggu tapi disebabkan layanan yang mesra tak lah terasa letihnya... walaupun masatunggu turn nak jumpa doktor tu punya lah mengantuk mata ini... tak leh nak tahan2... nasib baik ada sorang kakak tu bawak paper... bila baca paper baru rasa segar sikit. Kali ni nurse bagi ubat lain plak... vitamin untuk menambahkah HB... dah tiga kali dah tukar ubat nih... harap2 yang kali ni menjadilah... dah tak larat nak telan macam2 jenis ubat... lagi pun tiap kalu pegnen mesti ada masalah HB... risau jugak ni sebab kesan dia agak menakutkan jugak... lagi pun umur dah meningkat... risau takut turun darah @ baby meninggal dalam perut... nauzubillah... setakat ni baby masih lagi cergas dan aktif... denyutan jantung pun tak de masalah... Kalau masa 4 bulan dulu uri dok selambak kat bawah... sampai tutup terus jalan nak keluar... tapi sekarang nih dah ok dah... uri dah semakin naik dah... and Doktor pakar dah bagi jaminan... kalau ikut kebiasaannya uri akan naik lagi sehingga at least cukup ukuran yang dikehendaki dalam 70 cm jarak uri dan jalan keluar nanti, sekarang ni jaraknya dalam 47 cm... insya Allah... bersalin normal jugak nanti... Cuma yang boring nya... bulan 9 nanti kena minum air gula lagi sekali untuk check diabetes... huh... letih lagi... nak kena dok kat klinik sampai 2 jam... awal2 pegnen ari tu dah check dah sekali... tak tau kenape... doktor mintak buat ujian tu lagi sekali... tak tertanya pulak tadi... may be sebab terlalu letih menunggu... tapi tak pe... demi kesihatan baby... buat je lah...

Tuesday, August 9, 2011

Robot!

As salam... Dah lama tak mencoret sesuatu disini... malas & tak de mood... layan fb pun dah malas gak... Sebenarnya hari ni baru ku realize yang diri ini dah jadi macam robot sejak 3 minggu lepas... sejak meninggalkan sekolah tercinta dan students ku yang disayangi... Rutin hidup... sejak puasa ni... pepagi lepas anak2 pegi sekolah... kerja ku membuta... then if ada bahan @ lauk untuk di masak... memasak lah kejap ... then bersiap pi school... School yang baru ni... if bulan pose... waktu masuk guru is 11.45... 1st class start on 12.00 ... punyalah awai... balik plak jam 5.30 ptg @ pun selepas budak2 sembahyang asar... tapi nasib baik kaum bapa kat sini sporting... cikgi2 kaum ibu boleh balik lepas sembahyang ... tak yah nak tunggu budak habis sembahyang... so boleh lah balik awai sikit. Nape tajuk kat atas tu 'robot'... yelah... mai school macam mai mengasuh ajer... macam tak de kepuasan... sabar zazu... okey gak tu... boleh lah relaks... tunggu lah next year after bersalin nanti... mesti busy punya... Okey sambung balik... lepas balik school... continue masak lagi... yang Mr. Husband nih punnnn... sejak dok dekat ngan mom dia... asyik nak makan yang home made ajer... if beli dah jadi tak lalu dah... padahal dulu pun beli jer juadah berbuka if me tak sempat masak... sorry yea Papa... hihihi... ngumpat jap! Tapi tak pe... demi Papa... mak & anak2 yang rajin puasa... me tak kisah... masak pun masak lah asalkan ada bahan untuk di masak... cuma kueh mueh jer beli kat pasar ramadhan... Lepas berbuka... sembahyang, baca Quran... then membuta lagi sambil tunggu anak2 & Papa balik terawih... hah... pastu bangun pagi... masak lagi untuk sahur... eh!... macam lah orang lain tak masak??? Hua hua hua... perasan betui... rutin ni berulang dari sehari ke sehari... huh! tak ke dah jadi cam robot? Ntah apa-apa ntah membebel plak kat sini... saje jer nak membazir masa...

Thursday, July 28, 2011

Majlis Perpisahan KU...

Friday, July 22, 2011

Sayonara...

A very sad story to tell...

Dalam happy ada jugak sedihnya... macam2 perasaan ada... terharu... blurr pun ada gak!

Apa pun tengs! sangat2 kat all my students yang buat majlis perpisahan tanpa dipinta @ disuruh oleh ckgu2 lain... they do it on their own effort... memang ada majlis yang dibuat oleh SDS... tapi majlis yg dibuat oleh students ni terasa terharu dibuatnya...

Tak sangka plak leh dapat banyak hadiah... and ada kek lagi... terasa diri ini dihargai... tengs and luv you all... 5s1 & 5s3...

Diri masih blurr berada di sekolah baru... anyway... bila lihat kek ni... rasa cam happy jer...




Nanti lah bila ada masa... nak buat video on hari2 terakhir di SMKP...

Wednesday, July 6, 2011

Pertukaran guru tingkatan 6

Entry kali ini berkaitan pengalaman ku memohon untuk berpindah from Kedah ke Kelantan.

Apa yang menjadi masalahnya... perpindahan guru form six kena buat secara manual... tak leh nak online cam orang lain... kes kami sama macam guru cemerlang ataupun guru2 kanan @ penolong kanan.

1. First step... download borang through e-tukar.
2. Lengkapkan borang dan fotostate segala surat menyurat yang diperlukan (ada dinyatakan dalam borang tu).
3. Jumpa bos @ tuan pengetua - mintak tandatangan dan sokongan.
4. Hantar by hand kepada pegawai form six kat JPN.
5. Sebelum tu survey siap-siap kekosongan jawatan kat negeri yang dipohon. Pi jumpa pegawai kat bahagian perjawatan dan kenaikan pangkat di JPN negeri yang dipohon. cuba tanya depa tentang kekosongan jawatan yang dipohon tu kat mana2 sekolah yang ada.
6. Pegawai form six tersebut akan submit borang ke Putrajaya . Bahagian perjawatan dan kenaikan pangkat akan proses borang tu then borang tu akan dihantar ke bahagia perjawatan dan kenaikan pangkat negeri yang dipohon.
7. Pegawai tersebut akan submit kepada pegawai form six negeri yang dipohon untuk keputusan penempatan.
8. Selepas diproses borang tu sekali lagi akan di hantar ke Putrajaya... masih bahagian perjawatan dan kenaikan pangkat... surat keluusan akan dikeluarkan dan akan di submit kepada tuan KPM untuk ditanda tangan.
9. Then baru lah surat tu akan dihantar semula kepada pemohon....

Begitulah kira2nya... prosedur yang terpaksa kami lalui...
Sekarang ni kami masih menunggu surat keputusan tersebut... secara lisannya permohonan kami telah diluluskan tetapi segala formal details tentang tarikh dan nama sekolah kenalah tunggu surat sampai... bila lah nak sampai surat nih...

Semoga dipermudahkan Allah... amin...

Wednesday, June 29, 2011

After 2 weeks!

Waduh-waduh... campak menyerang lagi... rerupanya tempoh pengeraman dia 2 minggu... ingatkan dah terlepas dah rupanya tidak... lepas Amzar... turn Kakak pulak yang kena... sian anak umi...

Bila kakak demam terasa patah sebelah lagi tangan umi...sebelah tu dah lah dah patah dah sebab Papa tak de... Bukan ape... sebab kakak lah kekuatan Umi selepas Papa... kakak banyak sangat bantu Umi dalam menguruskan rumah dan menjaga adik2... padahal umur kakak baru jer 10 tahun...kesian kat kakak... semoga kakak cepat sembuh ya sayang...

Alhamdulillah adik2 yang lain behave bila kakak sakit... so tak de lah teruk sangat Umi... Amzar pun dah semakin sihat dah... doktor bagi 2 weeks cuti untuk Kakak... masaalahnya Umi ni yang tak de cuti... cuti dah dekat nak habis dah... huhuhu... semoga segalanya dipermudahkan "Allah"... amin...

Friday, June 24, 2011

Berpantang...

Berpantang?...
bukannya pantang lepas bersalin tapi pantang makanan untuk demam campak...
Kesian kat my Amzar... dah 2 weeks kena campak, campak besar pulak tu... tak pernah lagi my kids kena campak yang besar dan banyak cenggitu... kesian sangat...

Minggu pertama keluar biji2 kat leher... suhu panas... dalam 40 degree, dah lah mr. Papa tak dak kat rumah... malam tu terus pi klinik... semua me angkut sekali pi klinik... bayangkanlah... ibu pegnen bawak 4 anak pi klinik... klinik tu dah lah ramai orang sebab the only 2 klinik yang bukak waktu malam kat Pendang nih... di tambah pulak ngan askar2 yang me bawak... lagi lah penuh...but luckily masih ada kerusi kosong... so buleh lah duduk while waiting for our turn.

Aiseh... terjumpa pulak ngan kawan2 lama... kawan2 yang pernah satu taman ngan kami dulu... depa tengok kami dengan muka penuh perasaan kesian... maklumlah... me ni sekarang ni dok sowang2 ngan anak2... macam2 soalan pulak depa tanya... me yang awainya rasa kuat tetiba jer rasa shahdu... sedih tetiba jer... sedih sebab orang bersimpati ngan kita... comeon zazu!... be strong!

Masuk jumpa doktor... doktor pun tau yg my hubby dok jauh... terus bagi nasihat if I ada keluar biji2 campak jugak... he suggested that me must jumpa pakar sakit puan immediately!... sebab kesan keatas baby adalah tidak baik jika ibu mengandung terkena demam campak... memula tu risau gak... tapi doa kat Allah banyak2 moga2 tak jadi apa2... yelah if me tak jaga Amzar sapa lagi yang nak jaga?...

1st day kena hari Ahad... hari Isnin... suhu badan masih sama dalam 39-40 degree... malam pulak tak leh tidor... asyik dok menjelum Amzar jer sebab takut suhu badan naik lagi... Amzar merengek cari Papa... ya Allah hanya Tuhan yang tahu sedihnya lah... kesian sangat...

2nd day... kawan Papa mai bawak buah nyoq!... empat biji semuanya bersama ngan bedak sejuk dan air tawar... bagi Amzar minum ayaq nyoq... petua orang Kedah... kena bagi minum ayaq nyoq!... me ikut dua2... malam me bagi ubat yang doktor bagi... siang bagi ayaq nyoq!

Hari ketiga ...me surrender... call Mr. Papa mintak dia amik cuti and balik segera... coz me dah tak tahan nengok kan Amzar yang penuh biji2 kat badan... kat depan ... kat belakang... kat muka... kat kepala... cuma kat kaki jer yang belum keluar... bila me snap gambaq dia and bagi dia tengok... "ni bukan adik nih"... dia sendiri takut tengok muka dia... cian betul.

Alhamdulillah... Selasa malam Papa sampai... terkejut tengok rupa & badan Amzar... memang kami tak pernah tengok lagi budak yang kena campak teruk macam nih... hari Rabu... biji2 dah mula keluar kat kaki dan tapak kaki... me mula lega... orang tua2 kata if campak dah keluar sampai kaki itu tandanya dah nak lega... dah nak sembuh...

Hari Sabtu...  biji2 mula kering... Amzar mula menggaru dan mengopek kesan2 biji yang kering tu... alamak...luka lah pulak... sebab ada yang belum kering tapi dikopeknya jugak... hish... gerun nengok. Minggu kedua...cuti kami dah habis... terpaksa hantar nursery...kalau biasame amik Amzar jam 5.30 ptg... kali nih 2.30 dah pi amik dah... kesian... takut jangkit kat orang lain sama...

Sampailah hari Selasa...me tengok biji2 tu berair semula... terutama yang kat kepala... bernanah.... may be sebab dia garu kuat sangat kot... badan dah tak panas dah... dah tak demam dah... cuma biji2 yang kat kepala jadi bernanah... Hari Jumaat bawak pi jumpa doktor lagi... the same doktor... Dr.Asiff... doktor pun terkejut tengok keadaan Amzar... Doc pun tak sangka akan keluar biji2 yang besar cam tuh... Doktor bagi new ubat and he pesan... if sampai isnin nanti masih tak dak perubahan... bawak jumpa dia cepat2.

So... hope fully keadaan Amzar akan semakin baik... pulih lah cepat duhai anak umi... umi tak sanggup tengok Amzar sakit... malam tadi Amzar garu kepala sampai berdarah2... rase cam nak ikat jer tangan anak umi nih tak bagi menggaru... sepanjang campak belum lega... Amzar kena pantang makan daging + telur + pisang dan tak leh kena air hujan... tak tahulah kesannya camna... tapi ibu kepada tuan punya nursery tu habaq... kalau bagi makan daging... biji yang dah kering pun akan keluar balik dan mungkin akan bernanah... bisa rupanya daging... me tak tau pun... yang me tau hanya pantang makan telur jer...

Tang air hujan pulak tak dak bukti dr segi saintifik kesannya keatas pesakit campak... yang kita tau... kalu kena air hujan...parut susah nak hilang ataupun campak tu susah nak sembuh...kena buat kajian nih... tak de ke sape2 yang nak buat kajian kesan air hujan keatas demam campak???

Semoga Amzar segera sembuh!... amin...

Tuesday, June 7, 2011

Kopak!

Adeiii...
malu nak ngaku sebenornya, rerupanya dah tiga tahun me tak servis aircond Cik Livina ... patut ler pasang no.3 pun tak sejuk... anak2 pulak kepanasan kat belakang.

Bila pomen bukak itu air cond... fuyyooo... banyaknya habuk!... tebal plak tu... cooling coil pun dah putus... gas pun dah habis... adoyaiii... from baget RM200++ untuk servis terus jadi RM1K mana lah tak kopaknya.

Actually, servis yang biasa tu tak pernah miss, cuma air cond jer en. hasben tak pernah nak servis. Itu pun pomen tu kata our Livina ni antara yang bertuah coz tak pernah ada masalah air cond sampai 3 tahun dia kata out of 10 may be ada 3 jer yang bernasib baik cam kami... ntah betul ntah tidak... tapi kalau rosak awal2 masih ada warranty kan???... tak de lah kena sampai banyak cenggitu.

Abeh ler hilang sikit baget nak beli perabot utk rumah baru huhuhu... Tapi tak pe... at least anak2 dah tak komplen dah...panas lah... tak syok lah... bau keret pun dah jadi cam kereta baru balik... hehehe... bau air cond baru...

Saturday, June 4, 2011

Gulai Kawah Daging and Umbutnyor!

Pehhhh!!!!
Puas hati den... buleh makan gulai daging + umbut nyor (umbut kelapa)... sedapppp ooorrrr...

Gulai ni specialty kat kat kampung kami... special sebab masa kenduri kawin jer baru buleh jumpa... kalau dok kat Kedah... gulai kawah dia mesti campur ngan umbut / batang pisang tapi kat my kampung gulai kawahnya mesti campur ngan umbut kelapa... berselera betul me makan that day... walaupun menunya hanyalah gulai kawah + acar timun + ikan masin + sambal + tembikai... tapi makannn ... penuh pinggan... ehehehe... terlepas lah dari mengidam nak makan gulai kawah umbut kelapa tu... daging nya ambik sikit jerrr... tapi umbut... me ambik sampai penuh pinggan... tak kisah sebab kenduri tu depan rumah mak jerrr so tak de lah nak malu ponnn... buat cam umah sendiri jer...

Cuma masa tengah makan tu rasa gak segan... sebab ada orang kampung yang tak berapa cam ngan me yang dah jadi anak dagang ni... nampak lah sorang pak cik tu duk bisik2 ngan tuan punya rumah... "sapo dio tuuuu???"... sambil memuncungkan mulutnya kearah me...hikhikhik... agaknya sapolah budak gemuk yang makan nasik banyak ni agaknya... tuan rumah pulak jawab..."Mek Za lah tuuuu... tok ce doh lah sebab kelik kapung sekali sekalo jah..." Kalu me nih Wadah mesti Pok cik tu kenal... hehehe... sebab Wadah glamer lagi... betul dop Wadah?

Al maklumlah me sekoloh asrama jak dari form 1 lagi... pah tu gi Matrik then gi U after that kijo kejap lepah kijo 6 bule me sambung buat KPLI plak... abis KPLI ngajar kat Penang pah tu pindoh ngajar kat Pendang sampai lah lo nih... hu hu hu... Pok Cik yang tanya me punya nama pun me tok kenalnamo gapo... teruk sungguh tok kenal oghe tua hok dok sekapung pulok tu... mukadia macam cam... tapi gak tok leh nok recall namo dio gapo...

Apa  pun... puas hati lah dapat make gulai idaman tuuu...
inilah gulainya... sedappp...


Monday, May 23, 2011

Olos!...

Gapo lah Olos tuuuu???

Tadi before balik skool gi google e-tukar... result blum kuar agi... but dah boleh check statistics permohonan keluar masuk utk each Negeri...

Guess what???... permohonan utk masuk ke Kelantan = 1430... permohonan keluar dr Kelantan = 50 ajerrr..... adoyaiiii... pah tu lagu mano kiro?... negeri kedua yg paling banyak permintaan Terengganu dalam 800 ++ tapi tak de lah sampai beribu2 cam Kelantan tu...

Hu hu hu.... tak caye cuba tgk kat sini...
http://apps.moe.gov.my/epgo/papar_statistik.cfm?kod_bhg=211

Hmmm... bilalah nak dpt tukaq neh?...

Saturday, May 21, 2011

Testimoni...

Pagi tadi tetiba dapat mesej...

Mesej tu tertulis cam gini... "Salam Za... K. Ina tertarik la dengan perubahan seri wajah! hehehe... apa rahsianya? produk ape yang dipakai? Bole K.Ina tahu?"

Hehehe... dan dan terperasan wakaka... masuk bakul angkat sendiri itu bakul... buke senang oghe nok puji nih... tetiba pulak tu...

By the way... K.Ina adalah my ex-jiran masa stay kat kuarters MRSM dulu... nama jer jiran tapi kami nijarang jumpe... K.Ina ckgu PJ... sentiasa busy dok training budak @ busy bawak budak pi game... yang me pulak even bukan guru PJ pun sama... busy train and bawak budak pi game + ada tuition lagi...

Kami tak pernah jumpa sejak me pindah rumah during December tahun lepas... me jumpa K.Ina on wednesday, masa tu tgh beli nasi ayam kat medan Pendang... kes malah nok masok lah niiii... sempat lah sembang sat...

Then today ... tetiba K.Ina sms tanya rahsia seri wajah... apa lagi... den cito lah... ttg "AS BEAUTY"... sebenaqnya me mula pakai bulan 5 tahun lepas... masa bawak budak2 bola jaring untuk MSSM kat Bukit Jalil...

Nak tengok perubahannya????




Gambar ni me tak edit pun... just crop jerrrr... bukan reti photoshope nak edit gambar... next nak kena belajar jugak PS tuuuu... muka pun tak reti nak make-up...just tarok bedak bodo jerrrr... lipstik pun dah ilang sebab baru lepas makan... kira memang naturallah ni... nak tunjuk perubahan kulit ku jerrr...

Ce tengok gambar yg 1st tu...pakai bedak pun ta'pung sana sini... sebab kulit tak sekata... banyak sangat dok tgh padang train budak netball lah... sofbol lah...

Gnambor yg last tu pulak kiranya results dia lah nih... after pakai produk tuuu... kulit jadi sekata and bila touch up ngan bedak ophira by nutrimetics kulit tampak gebuuuuu jerrrr... heh! sudah2 lah prasantan tuuuu...

Saje jer tulis nih... khas utk K.Ina yang sama macam I sentiasa sibuk di padang... dimamah terik mentari.... K.Ina nanti bila Za gi amik stok kat tuan punya produk Za amik kan sekali utk K.Ina erk?... stok pun dah nak abis dah niii... me bukan jadi stokist pun... cuma pengguna setia jerrr...

Wednesday, May 18, 2011

Diary Umi during pregnant...


Macam2 pengalaman pulak pregnant untuk kali yang kelima ni...

1. Diawal kehamilan teringin sangat nak makan asam @ jeruk... bila dah dapat... masa tu dapat jeruk kelubi... seronoksangat makan... macam ngan tak pernah makan jeruk tu... beriya makan sampai habis satu platik dalam masa 2 hari... hu hu hu... nafsu makan jeruk sungguh kuat diawal 2 minggu pertama.
2. lepas jeruk teringin nak makan kek indulgence pulak... hu hu hu... jenuh mencari kat secret resepi... yang kat kedai lain tak nak... nak-nak yang secret resepi jer... sib baik Dee belanja... 2 slice sekali makan...
3. Lagi teruk... selera berubah-rubah setiap minggu... nasi tak selera... makan sekadar  nak bagi tenaga jer... sebabnya lepas makan mesti muntah balik... nak masak pun susah... asyik mabuk jerrrr... minggu ni pulak teringin makan meggi... haiyyaaaa... semuanya makanan yang tidak menyihatkan... belasah jer janji keinginan dipenuhi...
4. Lepas tu... setiap hari  terasa nak makan betik... nasib baik kat kantin ada jual buah betik... betik yang Pak Yaa tokey kantin jual tu segar2 buahnya... hah... makan betik pulak... seminggu.. lepas tu dah tak leh nak makan dah betik... muak gilerrr...
5. Lepas buah betik...minggu seterusnya...terliur nenas pulak... alamak... sampai en. Papa komplen... awatlah pegnen kali ni macam2 sangat dia nak makan... sib baik semuanya bende yang senang nak cari.
6. Hah lepas tu... teringin nak makan ikan bakar plak... dapat sekoq ikan siakap bakar yang besarrr punya...huh... puas hati den.
7. After that ... western food plak... haiyyoooo... jom pekena steak kat Wadon plak... Wadon nih kedai western food yang ada kat Pendang ni jerrr... amik 2 hidangaan serentak... steak & chicken chop... huh... mengong betul selera makan kali ni... tapi yang peliknya timbangan tak naik ponnn...
8. And sekarang ni...dah asyik teringin nak makan pasta lah pulak... macaroni goreng & spiral goreng jadi habuanku... sampai anak2 dah muak makan bende tu...tapi yang si umi plak tak boring2 makan pasta.
9. Disamping dok makan pasta tu... Umi ni tak leh miss makan buah... hari2 mesti nak kena pekena buah... tak kisah lah buah apa... tang makan buah ni tak pelah jugak sebab buah elok utk kesihatan.
10. Antara perubahan lain yang me rasa untuk pengalaman pegnen kali ni... perubahan body... mula2 berat tak naik...may be sebab mabuk teruk and makan yang teringin nak makan pun kureng berkhasiat... tapi sejak masuk minggu ke 20 nih... selera bertambah2... berat naik mendadak... and yang me perasan... kulit muka semakin cerah... and perut kali ni kelihatan cerah gak... sebelum ni kalu pegnen... my perut jadi hitam... may be kesan hormon.
11. Minggu depan tak taulah perubahan apa pulak yang menanti... nak makan apa pulak agaknya yaa??... tungguuuu...

Tuesday, May 17, 2011

Olahragawati!


Tahniah untuk kakak...
Umi bangga ngan kakak... tak sangka pulak anak Umi ni punyai bakat dalam sports... 'nurun' Papa rupanya... Umi pun main sukan gak... tapi bab olahraga Umi tak minat...

Tahniah untuk anak Umi yang telah di nobatkan sebagai Olahragawati Sekolah SRI ISLAH... terharu pun ada... walaupun kakak tak dapat yang terbaik dalam kurikulum... tak pe... Umi dulu pun bukannya excell sangat dalam kurikulum... takat biasa-biasa aje... so Umi pun tak mau lah tekan sangat anak2 Umi untuk jadi 'perfect' dalam kurikulum... Umi tau kakak dah cuba sedaya upaya... study siang malam... buat homework tak pernah miss... tapi may be bidang kakak dalam ko-kurikulum agaknya...

Tak pa kakak boleh cuba lagi untuk peperiksaan pertengahan tahun nanti... buat yang terbaik... kalau nak dapat no. 1 markah kakak mesti 90% and above untuk setiap subjek... nak wat canne... budak2 dalam kelas kakak tu semuanya terrer2... kalau kakak dapat 70% pun dah tak dapat dah nak menggenggam no. 1... kalau idak pun... dapat no bawah 10 pun jadilah...
Sedang terima hadiah from Tungku Soraya... bertuah anak Umi... kecik2 lagi dah dapat salam ngan anak raja... Umi tak pernah pun merasa... hu hu hu...

Tahniah Kakak... Umi sayang Kakak... Sayang sokmo... buke sayang sebab dapat anugerah jah deh... 
Semoga lepas ni kakak naik stage untuk terima hadiah terbaik dalam kurikulum pulak yaaa.... amin...

Tuesday, April 26, 2011

Experiment Electromagnet

Relationship between Current and Electromagnetic Force

Inference     : Current affects the electromagnetic force.
Hypothesis  : The larger the current the stronger the electromagnetic force.
Manipulated Variable : Current
Responding Variable  : No. of paper clips attracted
Fixed Variable : No. of coil of the solenoid







Thursday, April 7, 2011

Netball MSSK (D) PENDANG 2011

Alhamdulillah... untuk kesekian kalinya SMK Pendang telah menjuarai netball MSSK (D) Pendang... mengekalkan kejuaraan yang telah di raih sejak beberapa tahun yang lalu... Johan untuk kedua-dua team... Under 18 and Under 15...

Salam tahniah untuk semua pemain, jurulatih, pengurus, penolong pengurus teknik daerah dan guru-guru yang terlibat.

Sesungguhnya kemenangan untuk team U15 telah diramal terlebih dahulu... tapi untuk U18... agak perit untuk diraih kerana pemain senior hanya tinggal 2 orang sahaja yang betul2 berkebolehan... selebihnya semua pemain baru. Tapi alhamdulillah rezeki berpihak kepada kami hasil latihan tanpa penat lelah oleh para pemain.

Selain daripada mendapat title Johan... team kami juga membawa pulang gelaran Penjaring terbanyak utk team U15... tahniah Pikah, Pengadang terbaik U15... tahniah untuk Aida, Penyerang terbaik U15... tahniah untuk Comel @ Bam-Bam, Pengadang terbaik U18... tahniah utk Huda, Penyerang terbaik U18... tahniah Amalina...

Sebenarnya kami aim Sue untuk menang pengadang terbaik... tapi nampaknya para juri punya pandangan yang berbeza... apa-pun yang penting pemenangnya adalah pemain SMK Pendang...

Best of luck kepada pemain yang bakal mewakili daerah untuk kejohanan bola jaring peringkat negeri di daerah Kulim nanti... mudah-mudahan yuo all dapat merampas kembali title Johan negeri yang telah terlepas ketangan KMY dengan lebihan satu jaringan pada tahun lepas...

U18

U15
Comel tak coach yang kat belakang tu?
Su... our new manager... me?... letak jawatan dah... selow-selow gitu...bagi Su mahir dulu... then bolehlah let go...

Tuesday, April 5, 2011

Solar Cooker ... 2011

Tanggal 2 April 2011, jam 10.00 pg, bertempat di Gelanggang Tenis SMKP telah berlansungnya pertandingan solar cooker edisi ke-2 sempena Bulan Sains dan Matematik.

Penyertaan amat menggalakkan. Sebagai pembaharuan... tahun ini setiap peserta dikehendaki memasak telur.

Terlebih dahulu para peserta dikehendaki memasang dan menyediakan solar cooker masing2. Setelah semua peserta sudah bersedia... wakil setiap kumpulan dikehendaki memecahkan telur secara serentak...

Macam2 gelagat boleh dilihat... ada yang tak pernah pecahkan telur sendiri... ada yang kekok nak pecahkan telur... ada telur yang hancur semasa di pecah kan dan ada jugak telur yang berjaya dipecahkan dengan cantik...

Tapi sayangnya... setelah setengah jam pertandingan dimulakan... hujan rintik-rintik mula membasahi bumi Pendang... so... pertandingan terpaksa ditangguhkan kerana ada kumpulan yang tidak menutup bekas masing2 jadi telur telah dimasukki air... tambahan pula langit semakin mendung...

Alhamdulillah... pertandingan telah berjaya dilangsungkan pada hari ini 5 April 2011 dan telah berjalan lancar... matahari terik memancar... ada peserta yang tak tahan panas... ada peserta yang tidak sabar melihat telur masing2 masak... seronok tengok gelagat bebudak nih... hihihi...

Masing2 sebok memanggil-manggil ckgu supaya ckgu melihat hasil kerja mereka... dan akhirnya... ckgu mula pening nak tentukan pemenang... barkat perbincangan para juri akhirnya tercapai juga kata sepakat...

Ada empat kategori yang dipertandingkan:
1. Kategori masak paling cepat
2. Kategori telur masak paling cantik
3. Kategori reka bentuk terbaik
4. Kategori kertas kerja terbaik

Pemenangnya adalah :



1. Kategori masak paling cepat
    Tempat pertama : Lucky Star --> OOI HUEY HUEY (5S1), TEY WEN FEI (5S1)
    Tempat kedua : Diao -->HAR JUN JIE (5S4), ONG KOK JOE (5S4)
    Tempat ketiga : Hawt! Hawt! Hawt! --> OOI YI NING (5S1), ZICKY CHEW (5S1)

Just Do It!

Black Dahlia Murder

Solar Chef

2. Kategori telur masak paling cantik
    Tempat pertama : Just Do It --> MOHAMAD BUKHARI ZAINOL (5S1),
                                                         NABIL NAUFAL  HISHAMUDIN (5S1)
    Tempat kedua : Black Dahlia Murder --> MUHAMAD ANWAR YUNUS (5S1),
                                                                        MUHAMAD ADEEB REEZAN SUKKERI (5S1)
    Tempat ketiga : Solar Chef --> ANAS MD NAKIYUDDIN (5S3), MOHD IZAT IBRAHIM (5S2)

Street A
SHATIM

3. Kategori reka bentuk terbaik
    Tempat pertama : Shatim --> NOOR SHAHIRAH RAJIHAN (5S1),
                                                     SITI FATIMAH MAHMUD (5S1)

    Tempat kedua : Black Dahlia Murder --> MUHAMAD ANWAR YUNUS (5S1),
                                                                        MUHAMAD ADEEB REEZAN SUKKERI (5S1)

    Tempat ketiga : Street A --> NUR FATIN AMIRA ZULKIFLI (5S2),
                                                   NUR DALILA AMANINA ABDULLAH (5S2)

4. Kategori kertas kerja terbaik
    Shatim --> NOOR SHAHIRAH RAJIHAN (5S1), SITI FATIMAH MAHMUD (5S1)

Kelemahan:
1. Syarat pertandingan tidak dinyatakan dengan jelas... kelemahan yang sama seperti tahun lepas. Guru dah nyatakan arahan tetapi peserta tidak mematuhi arahan... ada yang mengacau telur... ada yang membuang putih telur semuanya gara2 ingin telur masing2 cepat masak... kalau nak buang putih telur tu... buat apa ckgu cari telur yang sama saiz?... no point lah kan????

2. Para peserta menyediakan solar cooker masing2 secara tidak selaras dari segi masa... ada yang telah siap pasang lebih awal... ada yang lewat... jadi advantage kepada peserta yang telah memasang solar cooker mereka terlebih dahulu... bekas mereka telah tersedia panas berbanding peserta yang lewat walaupun telur dipecahkan secara serentak.

3. Ada peserta yg tidak menutup bekas memasak... jadi telur telah terhidrat... bukannya masak...

4. Ada juga bekas yang terpaksa dibuka berulang kali kerana para juri tidak nampak telur di dalam bekas tersebut samada telah masak ataupun tidak.


Kelebihan:
1. Terdapat lebih ramai guru untuk membantu memantau pertandingan dan bertindak sebagai juri pertandingan.

2. Cahaya matahari yang terik juga membantu melancarkan proses pertandingan.

3. Kerjasama daripada para peserta amatlah baik.

4. Pertandingan berakhir seperti yang diharapkan...  objektif tercapai...

Penambah baikkan:
Untuk tahun hadapan...
1. Syarat-syarat harus diperketatkan.
2. Pemasangan solar cooker harus dipasang secara serentak.
3. Masa harus ditetapkan samada 1 jam @ 2 jam.
4. Kategori harus ditentuka sedari awal.
5. Asingkan penyertaan mengikut kategori.
4. Bekas tidak boleh dibuka sehingga masa tamat untuk kategori masak paling cantik/elok.
 
Sekilas peristiwa...













tu diaaaa.... yang belah kiri... sah-sah tak pernah masuk dapur... tak nampak rupa telur dah... yg belah kanan tu okey... cantik jerrr... elok jerrrr...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ulangtahun kami...

Daisypath Anniversary tickers

Aiman Afiqah Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiman Afif Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiman Arina Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

Aiman Amzar Adha Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Aiman Anis Aimy Ashar

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

Pages